מערך לימודי החוץ - האוניברסיטה הפתוחה » מרכז י.נ.ר» קורס הכשרת יועצי נישואין ומשפחה

קורס הכשרת יועצי נישואין ומשפחה

תכנית דו שנתית - 620 שעות לימוד.

מרכז י.נ.ר
Y.N.R Center

בית הדפוס 30 מרכז ספיר 1/36 בנין 1 קומה 3 גבעת שאול, ירושלים
סניף י.נ.ר במרכז: ברוך הירש 14, בני ברק

ייעוץ נישואין ומשפחה
בחסות האוניברסיטה הפתוחה - מערך לימודי החוץ

ובשיתוף אגודת היועצים והמטפלים ובמשפחה בישראל (ע"ר)

מי אנחנו

מרכז י.נ.ר מקיים מזה 22 שנים תכניות להכשרת אנשי מקצוע בתחומי ההנחיה, הייעוץ והטיפול בקרב הציבור הדתי והחרדי על כל גווניו. זאת מתוך מטרה להכשיר יועצים ומטפלים מתוך הקהילות השונות למתן מענה הולם ומקצועי לכלל האוכלוסייה בישראל.
מרכז י.נ.ר חרת על דגלו לחזק את תחום הנישואין והמשפחה היהודיים מתוך ידיעה שרק במערכת משפחה המבוססת על יציבות ותפקוד נורמלי והולם מצויים המרכיבים הדרושים לצמיחה אישית ולריפוי חברתי. משפחה המאפשרת אווירה תומכת העונה על צרכים פיזיים ורגשיים של ילדיה, תאפשר להם התפתחות בריאה ומאוזנת. וההפך, התערערות המבנה המשפחתי והעדר אווירת בטחון ותמיכה משמשים תרבית להצמחת תחלואה אישית וחברתית.

החזון שלנו

לפעול לחיזוק וביסוס תא הנישואין והמשפחה בישראל, זאת על ידי הקמת והפעלת מרכז לימודים למקצועות ההדרכה, הנחיה, ייעוץ וטיפול לפרט, לזוג ולמשפחה. בנוסף, לפעול למניעת קשיים ובעיות ומתן כלים והדרכה לבניית חיי משפחה יציבים.
ליצור מגוון רחב של יועצים ומטפלים מכל רחבי הארץ והעולם שיעניקו את שירותיהם בקהילת השונות, הן על ידי עבודה פרטנית והן על ידי השתלבות במוסדות ובגופים רלבנטיים לתחומי הכשרתם.

מטרות הלימודים

מטרת קורס יועצי נישואין ומשפחה היא להכשיר גברים ונשים לתפקידי ייעוץ, הדרכה, הכוונה והנחייה בתחום חיי הנישואין והמשפחה.
התכנית מבוססת על שילוב אספקטים תיאורטיים- עיוניים, יחד עם התנסות חווייתית ועבודה מעשית מודרכת. התכנית תכין את משתתפיה לעסוק במגוון נושאים: הכנה לחיי נישואין ומשפחה, הנחיית זוגות במטרה לשפר את חיי הנישואין, הכוונת זוגות לטפול ויעוץ מקצועיים, שימוש בשרותי קהילה ועוד.
דגש מיוחד מושם על תכנון, פיתוח והפעלת תכניות חנוך, הדרכה והנחייה של זוגות ומשפחות למטרות של מניעת בעיות וקשיים.

יעדי קורס יועצי נישואין ומשפחה

• הקניית ידע בסיסי תאורטי להבנת התפתחות תא הנישואין והמשפחה במעגל החיים
  • הכרת השינויים, התמורות והמעברים בכל אחד משלבי מעגל חיי הנישואין והמשפחה
  • הכרת הבעיות הנפוצות בחיי הזוגיות, הנישואין והמשפחה בהתייחס לשלבי ההתפתחות השונים.
  • הכרת תהליכים בהתערבות מקצועית בהנחיית נישואין.
  • פיתוח כישורים ויכולות לעריכת ראיונות לזוגות נשואים במטרה להעריך איכויות ואפיונים של יחידת הנישואין והמשפחה.
  • פיתוח כישורים ויכולות להתערבות מקצועית להנחיה וייעוץ זוגות לשם שיפור והעשרת חיי הנישואין והמשפחה.
  • העמקת הידע בתחום ההשקפה היהודית לגבי נישואין ומשפחה.

תכנית הלימודים

שנה א': לימודים עיוניים

השנה הראשונה תוקדש ללימודים עיוניים שיכללו את יחידות הלימוד והנושאים הבאים: (רשימה חלקית)
  • סוגיות בפסיכולוגיה התפתחותית: התפתחות במעגל החיים מינקות לגיל זיקנה
  • מאפייני נישואין יציבים ומשביעי רצון
  • תהליכים בהתפתחות הזוגיות, הנישואין והמשפחה
  • מערכות ותת מערכות בנישואין ובמשפחה: דינמיקה ויחסי גומלין
  • התפתחות הנישואין והמשפחה במעגל החיים: מאפיינים, מגמות ומשימות תוך וחוץ מערכתיות בחיי הנישואין
  • קשיים ובעיות בחיי הנישואין: מאפיינים הסתגלותיים מול בעייתיים בחיי הנישואין
  • התפתחות ודינמיקה של קשיים ובעיות בחיי הנישואין
  • עקרונות בהנחייה זוגית: כישורים ומיומנויות בתהליכי הנחייה והדרכה של זוגות.
  • יסודות הגישה המערכתית בייעוץ והנחיית נישואין
  • הכנה לחיי נישואין ומשפחה: הגישה המניעתית
  • תקשורת אפקטיבית ופתרון קונפליקטים
  • ההשקפה היהודית על נישואין וחיי משפחה במגוון נושאים רלבנטיים להנחייה זוגית
  • יחסי הורים וילדים בנישואין ומשפחה
  • ביטויי אלימות בנישואין ומשפחה: אוריינטציה כללית ומודלים טיפוליים
  • אתיקה משפטית ומקצועית בתהליכי הנחייה וייעוץ, חוות דעת מומחים וכתיבת תסקירים לבתי הדין הרבניים.

שנה ב': עבודה מעשית

השנה השנייה תוקדש לעבודה מעשית שתכלול מפגשי הנחיה קבוצתית על עבודה מעשית, ולימודי אומנות ההנחיה לצורך רכישת כלים ומיומנויות להנחיית קבוצות. יחידת לימוד מיוחדת תוקדש לנושא של הפרעות ובעיות בחיי אישות ומשפחה. שלב זה יוקדש בעיקר לעבודה מעשית המלווה בהדרכה מקצועית במסגרת קבוצתית. בנוסף, ישתתפו התלמידים בהתנסויות ובחוויות קבוצתיות כגון משחקי תפקידים, סימולציות של מצבים בחיי הנישואין וכדומה וצפיה בתהליכי הנחייה וייעוץ.

צוות מקצועי:

הרב שלום אביחי כהן M.A - רכז אקדמי, יועץ נישואין ומשפחה בכיר ופסיכותרפיסט
אריה אשדת M.A- יועץ חינוכי, מטפל זוגי ומשפחתי, פסיכותרפיסט
חיים דיין MSW -עו"ס קליני
דר' אלעד ליבנה- פסיכולוג קליני
דר' אלחנן בר און -מיילדות ופריון
משה אילן MSW עו"ס קליני
לנשים:
גב' מלי אורנבוך M.A- מטפלת זוגית ומשפחתית
גב' ריקי לבל MSW -עו"ס קלינית
גב' ענת גרתי M.A -מטפלת זוגית ומשפחתית
גב' מרב בקשי MSW -עו"ס קלינית
הצוות משובץ בתכנית בהתאם למועדי הלימוד והצורך המקצועי.

דרישות קורס הכשרת יועצי נישואין ומשפחה

תנאי קבלה לתכנית:

תלמידים לתכנית ההכשרה לייעוץ נישואין ומשפחה יגויסו מבין קהל היעד הבא:
  • בעלי תואר ראשון ממוסד אקדמי מוכר בתחומי החינוך, חברה, התנהגות.
  • מחנכים/ות ובעלי תעודת הוראה
  • יועצים חינוכיים.
  • עובדים סוציאלים

תינתן אפשרות לקבלת חריגים בהסתמך על ניסיון חיים והתאמה אישית.
כל המועמדים יעברו ראיון אישי עם רכז/ת התכנית.
תלמידים יתקבלו ללימודים לאחר קריאת וקבלת תקנון הלימודים במרכז.

תעודה:

בוגרי המרכז העומדים בתנאי הקבלה, אשר יסיימו את מסלול הלימודים במלואו ועמדו בכל ההתחייבויות, ושלמו את שכר הלימוד במלואו, יהיו זכאים לקבלת תעודת ייעוץ נישואין ומשפחה מטעם מרכז י.נ.ר בחסות האוניברסיטה הפתוחה, מערך לימודי החוץ ובשיתוף אגודת היועצים והמטפלים במשפחה בישראל.
*ביטולי לימודים והחזרת שכר לימוד - בהתאם לתקנות המרכז.
*הנהלת המכון שומרת לעצמה את הזכות לערוך שינויים בתכנית הלימודים ובסגל המרצים.

למידע נוסף מלא/י פרטיך
ונציג יחזור אליך בהקדם
אני מסכים/ה לקבל מידע, עדכונים ודבר פרסומת מהאוניברסיטה הפתוחה בדוא"ל ו/או מסרונים
למידע נוסף מלא/י פרטיך