חקר המוח נקרא לא פעם "החזית האחרונה", ולא בכדי. מכל איברי גופנו, המוח הוא מה שאנחנו ומי שאנחנו: פעולותינו, אישיותנו, תודעתנו וכדומה. משקלו של המוח הוא קילוגרם וחצי בסך הכל, וזו רקמה העשויה מִתָאים בלבד, אבל הוא השולט בכל פעולות גופנו: הוא מרכז הבקרה, התכנון והביצוע. במפגשי סדרה זו ננסה להבין, להתרשם, ובעיקר להפעיל את המוח.
הסדרה תתקיים גם בפרונטלי וגם בזום לייב
תכנית הקורס - סמסטר ב
מבנה המוח – היכרות / מרצה: פרופ' ידידיה גפני
מוחנו הוא איבר מרכזי בגופנו, הבנוי מחלקים שונים שהתפתחו במהלך האבולוציה כך שהם שולטים על פעילות כל איברי הגוף ומארגנים אותה.
סוד התאים האפורים – כיצד עובדים תאי העצב / מרצה: פרופ' ידידיה גפני
מבין מיגוון תאי המוח, "כוכבי הרקמה" הם הנייורונים, תאי העצב. פעולתם שונה מזו של שאר תאי הגוף מפני שהם מעבירים מסרים בצורת זרמי חשמל בשילוב עם כימיקלים. נכיר אותם ואת דרך פעולתם.
צלילים מרפאים – טיפול באמצעות מוסיקה / מרצה: עמית אברון
כיצד מאפשרת מוסיקה גישה אל זיכרון אבוד אצל חולי אלצהיימר? איך גורמים מקצבים מוסיקליים לכך שחולי פרקינסון הולכים בצורה יציבה? כיצד משמשת מוסיקה מסלול עוקף-שפה אצל ילדים עם אוטיזם? ואיך משקמים באמצעותה יכולות שאבדו בעקבות אירוע מוחי?
פרקינסון – מה חדש? / מרצה: פרופ' ידידיה גפני
פרקינסון היא מחלה ניוונית של אזור בגזע המוח. מאתיים שנה לאחר גילויה אנו יודעים עליה רבות, ויש גם פתרונות החדשים.
מוח ונפש / מרצה: ד"ר רועי בלתזר תירוש
גילויים חדשים בתחומי המוח מאששים את הידע הקיים על מצבים נפשיים, החל מהפרעות קשב וכלה בחרדה ובדיכאון.
מוח וחישה / מרצה: ד"ר רועי בלתזר תירוש
מה הוא חוש ומה הוא תפקידו? כיצד מתרחש העיבוד המוחי לשם הפעלת חושי הראייה והשמיעה? מה קורה כאשר הם מתנגשים? מה קורה כאשר הם מתערבבים? טכנולוגיה וביולוגיה נפגשות
היפנוזה – לא שינה ולא שעשוע / מרצה: פרופ' ידידיה גפני
היפנוזה היא מצב תודעתי שונה משינה, אשר משמש את הרפואה ומאפשר טיפולים ללא החדרת חומרים, ואפילו ביצוע ניתוחים ללא הרדמה, גמילה מהתמכרות ועוד.
להבין את המוח הנשי והמוח הגברי / מרצה: ד"ר ליאת יקיר
נשים וגברים, ההבדלים החיצוניים ניכרים לעין, אך מה בנוגע להבדלים בכל האמור במבנה המוח? כיצד באים לידי ביטוי ההבדלים בין מוח גברי למוח נשי?