לימודי עיצוב ותכנון פנים: הדיפלומה של מעצבי הדור החדש

"אחרי עשרות שנים בתחום ההוראה הרגשתי שהגיע הזמן לשינוי", מספרת אתי גרינמן (57) מבאר טוביה. "תחום עיצוב הפנים משך אותי כבר מגיל צעיר, אבל חוץ מנגיעות פה ושם לא ממש יצא לי להתעמק בו כמו שבאמת רציתי. במחשבה קדימה, כשבאופק גם הפנסיה המתקרבת, החלטתי שאני בשלה לשינוי. אחרי שקראתי והתייעצתי, החלטתי להירשם ללימודי עיצוב ותכנון פנים באוניברסיטה הפתוחה, ולהכיר את התחום מהבסיס".

בדומה לאתי גרינמן, יותר ויותר ישראלים בוחרים בשנים האחרונות לבצע הסבה מקצועית ולהתפתח באפיקים חדשים, מי מתוך שאיפה להגשים חלום ילדות, מי עקב תחושת שובע, מיצוי או שחיקה בעיסוק הקיים, ומי על מנת לרכוש מקצוע מעשי ויציב. כיום, בעידן הקורונה, הדברים נכונים בייתר שאת, וכעת יש מי שמבקשים ללמוד כדי לרכוש מקצוע מפרנס נוכח שוק המצוי בטלטלות ואי-הוודאות בחיינו.
תחום עיצוב הפנים היה מקצוע נחשק גם לפני ימי הקורונה.
כיום, גם הוא מסתגל לשינויים. "כללי המשחק החדשים שנכפו על המשק מחייבים פתרונות פרקטיים המותאמים למצב", מסבירה
האדריכלית איריס לניר,המשמשת מנהלת מקצועית ופדגוגית של הקורס ללימודי עיצוב ותכנון פנים, ושל הקורס ללימודי הום סטיילינג של האוניברסיטה הפתוחה. "למשל, עקב השהייה הממושכת בבתים יש צורך להקצות בהם חללים שיאפשרו עבודה או לימודים לאורך זמן, ולא רק כאילתור נקודתי. נוסף על כך, היות שאנשים נמצאים בבית רוב שעות היום, הם רוצים להשקיע בו יותר.
גם במשרדים נחוצות כיום התאמות שיאפשרו שיגרת עבודה במסגרת מגבלות הריחוק החברתי. כאן נכנס לתמונה מעצב הפנים, והיום הצורך בו גדֵל והולך".

מרחיבים את הגבולות


את ארגז הכלים לדור החדש של מעצבי הפנים מעניק הקורס ללימודי עיצוב ותכנון פנים של בית הספר דיפלומה – אחד משישה בתי ספר המשתייכים למערך לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה, שהוא המערך הגדול בישראל בתחום לימודי התעודה וההכשרות המקצועיות. "כמי שחיים את תחום העיצוב מדי יום ביומו", מדגישה איריס לניר, "יש לנו היכולות לגבש מערך תכנים העונה על צורכי השטח והגישות הכי חדשניות, וכמובן, על צורכי שוק תעסוקה המשתנה כיום מהר מאוד. אנחנו משלבים יֶדע תיאורטי עם מיומנויות מעשיות, וכך יכולים התלמידים להשתלב במהירות בתחום זה. ואנחנו לא מסתפקים בכך: בתוכנית הלימודים כלול גם נושא הקמת עסק עצמאי".
הקורס נמשך שנתיים וחודשיים. מלמדים בו מרצים מהשורה הראשונה, ותוכנית הלימודים היא בין-תחומית – שילוב נושאים בתחומי האדריכלות, העיצוב והטכנולוגיה. "תחום עיצוב הפנים משתרע על פני שטחים נרחבים", מסבירה איריס לניר. "הוא משיק לשורת ענפים ומקצועות, ואנו דואגים שהסטודנטים יתוודעו לכולם. כך הם יוכלו להחליט במה להתמקד בעתיד".
על מנת להכין את הסטודנטים לעבודה המעשית כמעצבי פנים, מקנים להם בקורס שורת מיומנויות הנחוצות בתחום זה. למשל, הם לומדים איך לעמוד מול קהל, כיצד להציג רעיונות ויוזמות, מפני שזה חלק בלתי-נפרד מהמקצוע. נוסף על כך, היות שמעצב פנים חייב להיות אדם יצירתי ובעל חשיבה לא שגרתית, הקורס מתוכנן על מנת לפתח בסטודנטים תכונה חשובה זו.

בין פרונטלי לדיגיטלי



ברוח הימים האלו, והיות שהאוניברסיטה הפתוחה מתמחה כבר שנים רבות בלימודים מקוונים, גם הקורס לעיצוב ותכנון פנים נלמד כיום מרחוק. אבל הדבר אינו בא על חשבון התכנים ואיכות ההוראה. "לימודי עיצוב פנים הם דינמיים", מבהירה איריס לניר. "פה לא יושבים שנתיים סביב שולחן ומסכמים שיעורים. לצד הרצאות מתקיימים שיעורי סטודיו, פרזנטציות אישיות וקבוצתיות, והגשת פרויקטים. את כל אלו העברנו ללימוד המקוון, בין היתר באמצעות שיעורים מוקלטים ושימוש נרחב באפליקציית זום".
הסטודנטים הנרשמים הם מכל קשת האוכלוסייה – מצעירים אחרי צבא ועד פנסיונרים. בזכות הפריסה הרחבה של מערך לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה, כל אחד יכול למצוא שלוחה הקרובה למקום מגוריו. בירושלים, למשל, יש ביקוש ללימודים בקרב נשים חרדיות, ואנחנו מאוד שמחים לקלוט אותן אצלנו".

 
למידע נוסף מלא/י פרטיך
ונציג יחזור אליך בהקדם
אני מסכים/ה לקבל מידע, עדכונים ודבר פרסומת מהאוניברסיטה הפתוחה בדוא"ל ו/או מסרונים
למידע נוסף מלא/י פרטיך
ונציג יחזור אליך בהקדם
אני מסכים/ה לקבל מידע, עדכונים ודבר פרסומת מהאוניברסיטה הפתוחה בדוא"ל ו/או מסרונים
דף הבית
לצור קשר דרך טלפון
השארת פרטים