ראשי שנה מסביב לעולם

מה מסמלת השנה החדשה בתרבויות שונות מסביב לעולם?

סרי לנקה – שני ראשי שנה באותו החודש

באי סרי לנקה חיים שני עמים - הבודהיסטים הסינהלים, שהם הרוב, ולצידו מיעוט של הינדים טמילים. בסרי לנקה חוגגים הסינהאלים לצד הטמילים את ראש השנה באביב, בטקסים המציינים את יום שוויון היום והלילה ואת המעבר האסטרולוגי של השמש מסימן דגים לסימן טלה. כמו כן חוגגים הסינהלים את המאורע ההיסטורי - עת הגיע משמיים נסיך השלום, אינדרדבה, כדי לברך באושר ובשלום את בני האדם החיים על האדמה. בין אם היה מלאך ובין אם העמים חיים בשלום, בסרי לנקה נחגגים שני ראשי שנה בצירוף ניקיון אביב נרחב ובזיקוקי די נור לרוב.


פירעון חובות נפאלי

בניגוד לסרי לנקים המציינים את מועד השנה החדשה בכפוף לעונת השנה והלוח האסטרולוגי, הנפאלים מציינים את השנה החדשה

ראש השנה הנפאלי נחגג בתאריך המציין מאורע פילנתרופי. על פי האגדה, האסטרולוג של מלך בהקטפור חזה כי חול מעמק קטמנדו יהפוך לזהב באמצע הלילה. המלך ההודי שלח צוות של עובדים לקטמנדו כדי לאסוף חול מאותה נקודה בשעה המיוחדת. סוחר מקומי בשם סנקהאחר סאחווה ראה אותם נחים עם סלי החול שלהם, ותהה מדוע חייליו של המלך אוספים חול באמצע הלילה. הסוחר האמין שהחול יהיה יוצא דופן, ולכן קנה אותו מהם. למחרת גילה סאחווה שהחול שלו הפך לזהב, ואילו מלך בהקטפור נותר עם ערימת חול רגילה שחפרו המשרתים בהמשך הערב. סאחווה השתמש בזהב כדי לפרוע את חובות העם הנפאלי כולו, ומאז נחגגת השנה החדשה ביום הפירעון.

 

בורמה - שנהיה לראש (של פיל)

בבורמה מציינים את ראש השנה על פי מסורת מיוחדת. לפי האגדה, ברהמה, יוצר היקום, התערב עם מלך האלים, תאגימין, על חידה מתמטית. המפסיד היה צריך לכרות את ראשו, ולהניח עליו ראשו של פיל. בתחרות הפסיד ברהמה, וראשו אכן נערף והוחלף בראש של פיל, אבל ראשו הערוף עדיין היה חזק ומלא עוצמה. אילו השליכו את הראש לים, הוא היה מתייבש; אילו שמטו אותו לקרקע, הוא היה נחרך, אם היו מחליטים לשגר את הראש לשמיים, היו פורצות בהם להבות. בסופו של דבר הוחלט כי נסיכות שונות יישאו את ראשו, כל אחת במשך השנה, ובראש השנה הבורמזי מציינים את העברת ראש הברהמה מיד ליד. החגיגות, אשר נערכות בסוף אפריל, מלוּות בקרבות מים מסורתיים ובחגיגות בחוצות הערים.

 

טֵוָואהִידוֹ - באתיופיה חיים כיום בשנת 2013
באתיופיה נהוג לוח שנה המבוסס על לוח קופטי העתיק, שבעצמו מבוסס על לוח שנה מצרי קדום יותר. ספירת השנים המקובלת כיום בלוח האתיופי היא מיום הבשורה למרים, היום שבו, על פי האמונה, בישר המלאך גבריאל למרים שהיא נושאת ברחמה את ישוע. קיים פער של כמה שנים בין שני הלוחות, מפני שהכנסייה האתיופית והכנסיות האירופיות התבססו על חישובים שונים באשר לשנה שבה חלה התגלותו של גבריאל. לכן, הלוח האתיופי מקדים את האירופאי ב-9 חודשים בתיאוריה, אבל ב-7 שנים בפועל. לפי המסורת הנוצרית המקומית, זהו גם חגו של יוחנן המטביל וחגו משולב בהילולה והדלקת מדורות



הלוח הבהאי - בחיפה חיים בשנת 176 לספירה

לוח השנה הבהאי מתחיל בשנה שבה הכריז על עצמו סייד עלי מוחמד שיראזי, סוחר פרסי בן 25, שהוא ה"באב" או "המובטח". האירוע התרחש ב-21 במרץ 1844, וכעבור 5 שנים הוא הוצא להורג. בלוח הבהאי ישנם 19 חודשים, וכל חודש כולל 19 ימים. אחד החודשים הנקרא איאם-י הא – והוא מונה 5 או 4 ימים בלבד, על מנת להתאימו ללוח השמש. בימים אלו נערך פסטיבל ראש השנה. ראש השנה הבהאי נקרא "נו רוז", ומבוסס בעצמו על ראש השנה הפרסי הנחגג באביב.​​