גליון פברואר 2021


קוראות וקוראים שלום רב,

 

בחירת שם למגזין מקוון שעניינו הרחבת דעת אינה עניין של מה בכך. אחרי התלבטויות התקבלה במערכת ההחלטה לקרוא למגזין בשם "פרספקטיבה", זווית ראייה המעוצבת מתוך מכלול הווייתו של אדם - תרבותו, תכונותיו, אמונותיו, עמדותיו וחוויותיו - ומבטאת גישות שונות לסוגיות או לאירועים נתונים. פרספקטיבה, כך לתפיסתנו, מאפשרת התבוננות מחודשת בעולם, ומזמנת לנו הזדמנות להעמיד בספק תפיסות שנתקבעו, תוך פתיחת צוהר למחשבה חדשה.

 

אנו שמחים להגיש לכם החודש גיליון יוצא דופן שמפרק את השורש העברי ש.כ.נ לנגזרותיו, ובוחן מחדש את המילים המוּכרות. נצא מהמשכן, הלוא הוא הבית על גלגוליו השונים בשדה האמנות הישראלית, נעבור דרך מחשבות על השכינה המקשרת בין עולמות עליונים לבין הארצי, כפי שעלו בשיחה עם הסופר והמשורר חיים באר, ונסיים בציטוטים נבחרים מתוך ספרי מופת העוסקים במקום בו אנו שוכנים - הבית.

 

קריאה נעימה

שלכם בברכה,

מערכת "פרספקטיבה"​







משכן ובית באמנות ישראלית

מהו בית? מהי משמעות בנייתו? מה משמעות ההשתכנות בתוכו? האם בית הוא מוצר אדריכלי, גרידא, אשר מייצג טעם אסתטי, מוסכמות חברתיות ויחסי כוחות כלכליים, או שמא הוא מסמל מרחב נפשי, תחושת ביטחון, דימוי תרבותי של זהות ושייכות? ספק אם ההגדרה המילונית, בהקשר זה, מספקת.​

לכתבה המלאה>>








על שכינה, ספרות ומה שביניהם

 ש"י עגנון, חיים נחמן ביאליק, נפתלי הרץ אימבר, מיכה יוסף ברדיצ'בסקי, יוסף חיים ברנר, אברהם שלונסקי ורבים אחרים, התייחסו אל השכינה בכתביהם, ונתנו לה ביטויים שונים. מהי השכינה, המכונה בספרות היהודית גם "בת מלך" ו"כנסת ישראל"? התגלות אלוהית? או אולי השראה? מה מקורותיה? ואם האלוהוּת עצמה היא גברית, מדוע ההתגלות האלוהית היא נקבית? מה הקשר בין המילה "משכן" לבין זירת האמנויות? ומדוע יש בנו צורך "לביית" את הרוח, אותו כוח עליון, אמורפי, לא מוחשי, ולמסגר אותה במרחב גשמי?

לכתבה המלאה>>





"הכי נעים היה בבית..."

 

"הכי נעים היה בבית. שם לא גדֵלים ולא קטֵנים כל הזמן, ועכברים וארנבים לא נותנים לך פקודות", אומרת עליסה, גיבורת ספרו המיתולוגי של לואיס קרול. נדמה כי הבית, כמקום לשכון בו וכדימוי תרבותי-סמלי, גורם מעצב של זהות ושייכות, היה מאז ומתמיד מוטיב-מפתח במרחבי היצירה הספרותית. קיומו של הבית או היעדרו, התחושות שהוא מעורר, הכמיהה אליו והבריחה ממנו, היו ועודם חומר בערה מצית דמיון, וכוח אשר מניע סופרים, משוררים עלילות ודמויות.

לכתבה המלאה>>

 

פיתוח תוכן וכתיבה: מרב יודילוביץ'
חברי המערכת:  מרב יודילוביץ', תמר כץ, טל אורטל, טלי גביש