סדרה זו תיקח אותנו אל אתרים ומקומות שהפכו למיתוס. נכיר את הגיבורים והגיבורות של המפעל הציוני. במבט אוהד וביקורתי נעמוד על ההבדלים בין החזון למציאות, נבדוק אילו רעיונות עמדו במבחן הזמן, ונשאל מה צופן העתיד.
ימי שישי · יציאה בשעה 7:30 מחניון חנה וסע בתחנת הרכבת סבידור, תל אביב.
תכנית הקורס
"מושבות יהודה" / מדריך: ברוך שמולביץ
סיפורן של ראשון לציון, רחובות, גדרה ונס ציונה הוא סיפורה של העלייה הראשונה. הקשיים, ההצלחות, הכשלונות וההישגים יוצגו מנקודת מבט אישית ומרגשת, עצובה ומצחיקה. נראה כיצד הפכו מושבות חקלאיות לערים גדולות ולמוקדי תעשייה, תרבות, מדע ומסחר.
"כך נראה הרחוב במסחה" / מדריכה: אסתר שמואלי סטפמן
בהתיישבות בגליל התחתון תפסה יק"א, מייסודו של הברון הירש, את מקומו של הברון רוטשילד. בחסות יק"א הוקמו כמה מהמפעלים המרתקים ביותר של התנועה הציונית. נמשיך את מסע הקסם, ונבקר בסג'רה, הלוא היא אילניה, ובמסחה, הלוא היא כפר תבור. נבקר בחצרות האיכרים וברחוב הראשי של כל מושבה.
"הוי, שומר, מה מִלֵיל" - ההתיישבות בפינת הצפון / מדריך: ניר קינן
מסע הקסם הציוני נמשך, והוא רצוף טלטלות ואירועים טראגיים. המאבק על הארץ עם השכנים הערביים גובה מחיר דמים ומצריך הקמת כוח מגן. נבקר בראש פינה, אֵם מושבות הגליל, במטולה, המושבה לדוגמה, בכפר גלעדי, קיבוצם של אנשי השומר, ובתל חי.
"דקל שְפַל צמרת" – ההתיישבות בעמק הירדן / מדריך: ניר קינן
העלייה השנייה הצמיחה את תנועת הפועלים הארץ- ישראלית. בתקופה זו הוקמו מפלגות, גופים ומוסדות, ונוסדה המערכת הפוליטית היהודית בארץ. נבקר בביתניה עלית, בחצר כנרת, באום ג'וני, בבית המוטור, ובבית הקברות של כנרת, ונספר את סיפורה של אחת התקופות שהטביעה חותם בל-יימחה על הארץ.
"הזקן מנהרים" – עוד פרשות בעמק הירדן / מדריכה: אסתר שמואלי סטפמן
בסיור זה נבקר בבית הרופא במנחמיה, נצפה בנופי עמק הירדן ממצפה לוי אשכול, נשמע את סיפורה של גשר, נבקר באתר נהריים ונאזין לתולדות מפעל החשמל של רוטנברג, ונסיים באנדרטת הצנחנים על חוף הכנרת.
"העמק הוא חלום" / מדריך: מורן גלאון
עמק יזרעאל הפך סמל למפעל ההתיישבות הציונית. נבקר במושב מרחביה, בבית העלמין ובבית בלומנפלד. נמשיך למושב תל עדשים, ונספר על אנשי השומר ועל רפאל איתן, בן המושב. נבקר בחוות בלפוריה ובאתרים נבחרים בעפולה, בירת העמק.